On this page:

Todennäköisyyslaskentaa sivuaineopiskelijoille (SMAT5175)

"There is no problem so big it cannot be run away from."
- Charles M. Schulz

Syksy 2013, 1. periodi (28h luentoja, 12h laskuharjoituksia), 4.9.2013 alkaen.

Esitiedot

Sisältö

Perehdytään todennäköisyyslaskennan ja tilastotieteen alkeisiin. Käsiteltäviä asioita ovat mm. todennäköisyys, kombinatoriikka, ehdollinen todennäköisyys, satunnaismuuttujat, odotusarvo, tärkeimmät jakautumat, keskeinen raja-arvolause, parametrien estimointi ja hypoteesien testaus.

Kurssi-info

Alustava aikataulu

Laskuharjoitukset

Kaikki kurssille osallistuvat ovat oikeutettuja osallistumaan myös tenttiin (ilmoittautuminen tenttiin normaalisti eli viimeistään viikkoa ennen tenttiä NettiOpsun kautta). Laskuharjoituksiin osallistuminen ei siis ole pakollista. Se on kuitenkin erittäin suositeltavaa tentin läpäisyn näkökulmasta. Laskuharjoituksista saa myös lisäpisteitä tentin suorittamiseen.

Demoryhmät

Laskuharjoitukset

Ratkaisut

Paperilla laskuharjoituksia jaetaan edellisen viikon perjantain luennolla ja matematiikan demolokerikossa Publicumin toisessa kerroksessa.

Tentit

Kurssin viimeinen tentti järjestetään ensimmäisenä kesätenttipäivänä 17.6.2014. Tenttiin ilmoittautuminen NettiOpsun kautta viimeistään 31.5.2014. Huom! jos osallistutte johonkin muuhun matematiikan tenttiin toisena kesätenttipäivänä 7.8.2014, niin siihenkin pitää ilmoittautua toukokuun loppuun mennessä.

Kurssin ensimmäinen tentti on 4.11.2013. Seuraavat tentit ovat 2.12.2013, 13.1.2014, 3.3.2014 ja 7.4.2014. Tenttiin pitää ilmoittautua viimeistään viikkoa ennen tenttitilaisuutta. Tenttiin ilmoittaudutaan NettiOpsun kautta. Tenttitilaisuus kestää neljä tuntia.

Tenteissä saa olla mukana kirjoitusvälineiden lisäksi sallittua tyyppiä oleva laskin, matematiikan laitoksen yleinen kaavakokoelma-arkki sekä todennäköisyyslaskennan kaavakokoelma-arkki. Graafisen laskimen, symbolisen laskimen tai taulukkokirjan käyttö tentissä ei ole sallittua.

Omia tenttivastauksia ja niiden arvostelua voi käydä tarkastelemassa luennoitsijan toimistolla tentin arvostelun jälkeen.

Lisämateriaali

Kertausluento

Poissonin prosessi

Esimerkkejä

Lisäharjoituksia tenttiä varten

Kirjallisuus

Kiitokset

Heikki Ruskeepäälle, Stefan Emetille ja Tuomas Nurmelle kurssimateriaaleista.